LEARNING THE TRUTH FROM SMALL SUPERHEROES

For en super slutt på uken! I dag har jeg besøkt mitt gamle arbeidssted. Der pratet jeg med elever i 2. og 6.klasse om deres forhold til sikkerhet langs vannkanten.

 Se denne fantastiske gjengen! De har jammen vokst siden sist.

Se denne fantastiske gjengen! De har jammen vokst siden sist.

Barn snakker direkte fra leveren, og legger ikke stort mellom det som blir sagt. Med en god dose fantasi i tillegg, utleverer de noen helt fantastiske historier. Mye av grunnen til at jeg ønsket å snakke med barn handler om å skape en forståelse. Forståelse for hvordan barn tenker og hvordan de ville reagert i ulike nødssituasjoner.

DE UDØDELIGE SMÅHELTENE
Da jeg spurte hva de ville gjort dersom en venn falt i vannet, svarte de fleste at de ville hoppet etter. Det er fint å høre hvor lite egoistiske barn er. I en slik situasjon handler det for deres del om å redde sin venn. Barn tror noen ganger at de er udødelige. Tanken om at de ofrer sitt eget liv for å redde en annens, er ikke tilstede. Vi fikk noen gode samtaler og diskusjoner, og barna forstod etterhvert at det er mye de kan gjøre for å redde et annet liv uten å hoppe i vannet selv; kaste ut en badering, et tau, en redningsvest, hente en voksen eller rope om hjelp, ble vi til slutt enige om.

De eldste elevene har allerede opplevd hvor tungt det er å svømme med klær. Det har de nemlig lært i svømmingen i 4.klasse. Svømmeopplæring i skolen er et fantastisk tiltak for å øke barns kunnskapsnivå rundt sikkerhet.

ORDEN PÅ SIKKERHETSSAKENE
I dette langstrakte kystlandet oppholder vi oss ofte langs eller på sjøen. Noen av de eldste barna kjører selv båt, alene. De var godt opplært. Til og med de som ikke hadde noe særlig forhold til livet ombord i båt, visste om dødmannsknopp og hvor viktig det er å ha med seg riktig utstyr. Årer, ekstra bensin, pledd, tau, ekstra klær, håndkle, dødmannsknopp, redningsvest, fløyte og mobil var blant det som ble nevnt.

Jeg er sikker på at mange av barna lærte noe nytt i dag, også av hverandre. Alle var ivrige etter å fortelle sine historier fra badeland, svømmebasseng i varmere strøk og om fisketurer hvor de hadde fanget hai og andre ekle vesen fra havet. Barn er best!

God helg alle sammen!