LUKSUS

Jeg kom over en diskusjon på LinkedIn her forleden som omhandlet temaet luksus. For hva er egentlig luksus? Og har ikke de fleste ulik oppfatning av hva luksus er?

En vanlig familie i dag har et forbruk som ikke en gang hadde vært oppnåelig for kongelighetene for 100-200 år siden. Hvis en kvinne ønsker å kjøpe en dyr hudkrem, og ikke blir blakk pga det, unner hun seg den. Å spise på restaurant hver dag er heller ikke umulig, dessuten kan man sove i en komfortabel seng og drikke vin fra alle slags eksotiske steder i verden. Når "alle", har tilgang til disse godene, blir det en del av hverdagen. (Da skriver jeg "alle" fordi det slettes ikke er ALLE som har tilgang til disse godene). For mange i denne verden er rent vann å se på som luksus. Vi tar det forgitt. Hadde vi ikke hatt tilgang til vann, ville vi nok savnet det, men det er ikke noe vi ser på som luksus.

LUXURIA
Ordet luksus stammer i utgangspunktet fra det latinske ordet, luxuria, som betyr å omlokalisere seg og bygge rang. Grekerne, som hadde råd til luksusprodukter, kjøpte disse for personlig nytelse - og mest av alt for å vise sin rikdom og status blant andre.

Eier du en veske fra Louis Vuitton blir det sett på som luksus. Har du i tillegg med monogram ikoner kan du enkelt vise til materiell.  Bilde er hentet fra louisvuitton.com

Eier du en veske fra Louis Vuitton blir det sett på som luksus. Har du i tillegg med monogram ikoner kan du enkelt vise til materiell.
Bilde er hentet fra louisvuitton.com

Luksus ble ikke godtatt før nærmere begynnelsen på 1900-tallet. Historisk sett var luksus noe materielt som man kunne vise til i fysisk form, for å skaffe respekt og status i samfunnet. Den nye og moderne typen luksus kalles "ekte opplevelser" - som å seile til Alaska, reise til en eksotisk øy eller spise gourmetmat på en omtalt restaurant. Ved hjelp av sosiale media er dette noe vi enkelt kan skryte av i dag. Facebook, Instagram og Twitter er blant de sosiale plattformene hvor vi, bare ved et tastetrykk, kan spre luksus, og innhente status via likes fra venner og followers.

LUKSUSIKONER
En undersøkelse gjort av Staffordshire University viser at vi ser på luksus som noe vi ønsker, men som vi ikke trenger. Det er noe vi ønsker å ha, noe som kan bli kjøpt for penger og som kan forbedre livskvaliteten. Undersøkelsen viser også at de mest populære materielle luksusproduktene er interiør, eiendom, klær og sko.

Designerstolen Barcelona Chair, designet av Ludwig Mies van der Roeh og Lilly Reich i 1929.

Designerstolen Barcelona Chair, designet av Ludwig Mies van der Roeh og Lilly Reich i 1929.

Ta for eksempel Barcelona stolen, som ble designet av Ludwig Mies van der Roeh og Lilly Reich i 1929 for den spanske kongefamilien, for å overvære åpningen av utstillingen på den spanske pavillion. Den har sin inspirasjon fra romertiden. Til tross for sitt enkle og industrielle uttrykk krever den flidig håndverk, med håndpolert rustfritt stål/krom og skinruter som er sydd nøye sammen, havner denne stolen på opptil hele 75.000,- pr.stol.

Stolen ble omtalt i boken Moderne Arkitektur, utgitt av Bauhaus i 1981, som "den ideelle platonske stol". Det ble skrevet at til tross for den høye prisen, ble det å eie en slik stol sett på som en nødvendighet for unge arkitekter. "Når du så det hellige objekt på et sisalteppe, visste du at du var i en husholdning der arkitekten og hans unge kone hadde ofret alt for å bringe symbolet på det gudfryktige oppdraget inn i deres hjem." Med andre ord et materielt bevis som gav status i samfunnet. 

IT-REVOLUSJONEN FORMER DEN MODERNE TIDS LUKSUS
Luksus, som vi kjenner den idag, ble til på 90-tallet, under datarevolusjonen. Mange tjente seg rike og hadde råd til det de måtte ønske seg. Men ved å ha råd til det alle andre hadde, fikk de det vanskelig når de skulle skille seg ut fra "hvermannsen" - både luksusbil, drømmehus og ferier til fjerne land var noe de fleste kunne ta seg råd til en gang i livet. Det var en IT-bedriftseier som til slutt fant svaret på sin form for luksus. Han kjøpte seg en yacht med ansatte og egen kokk. Dette var luksus bare enkelte kunne ta seg råd til, og samtidig gav det status i de sosiale kretsene IT-sjefen var en del av. Dette blir sett på som status av noen, mens andre ser på dette som en synd. 

IMMATERIELL LUKSUS
Undersøkelsen Staffordshire University gjorde viser også at i motsetning til materiell luksus, knytter vi mer personlige følelser til immateriell luksus. Begge typer er viktige for oss i dag, men immateriell luksus er hakket mer populær. Med immateriell luksus menes for eksempel det å kunne kjøpe helt nye møbler, og kaste de gamle, eller å leie inn en kokk som lager mat til et privat arrangement, slik at du har din fulle oppmerksomhet rettet mot dine gjester. Det er luksus å ta noen dager fri før julaften, ha vaskedame, bo et sted hvor det ikke er mye støy, og nå viser det seg også at det faktisk er luksus å slå av telefonen. Dette innebærer at telefonen ikke lenger er luksus - men en plage.

Luksuriøse produkter kan selvsagt være dyre og vakkert utført fremdeles, men den imaterielle verdien vi kobler til dem resulterer i den opprinnelige sannheten. Kjøper vi et sommerhus i dag, er det for å få fred og ro, ikke for å invitere alle du kjenner til en uke med festligheter. Du betaler ikke noen for å vaske huset ditt fordi de gjør jobben bedre enn deg, men for å spare deg for tid. Luksus er en "nødvendighet" - derfor endres definisjonen av luksus hver gang nødvendighetene endres. Det dukker stadig opp nye områder av luksus i vårt hyper-komplekse samfunn, dette vil fortsette å endre seg i årene som kommer, når vi igjen endrer vårt syn på hva nødvendighet er. 

Louis Poulsen sin bordlampe PH 2/3 med svart stett har stått på ønskelisten min en stund. Den ser jeg på som luksus... den må nok stå på ønskelisten en stund til. www.louispoulsen.com

LUKSUS FOR MEG
For meg er luksus først og fremst å ha et godt nettverk med familie og venner som støtter meg i godt og vondt. Denne typen luksus kan ikke måles (klisjé). Jeg går på drømmestudiet, tross opp- og nedturer, leder det meg i den retningen jeg ønsker med påfyll av kunnskap og erfaring. Luksus er å ha en frisk kropp som gir meg muligheten til å arbeide og tjene penger, slik at jeg kan opparbeide meg den økonomiske tryggheten jeg trenger for å gi meg selv den luksusen jeg ønsker. For meg kan det være luksus i form av reiser, nytt interiør, et nytt klesplagg eller en god middag ute på restaurant. Luksus kan være så mangt, og jeg har flere luksusdrømmer for framtiden, (har vi ikke alle det?). Ved alle veiskiller jeg har kommet til, har valgt sti, ledet meg til der jeg er i dag. Det jeg har nå, har jeg jobbet for, og det har ikke alltid vært lett. Jeg har alle rammer tilrettelagt for å kunne våge, prøve og feile. For noen måneder siden startet jeg min egen bedrift. Alle engstelsene jeg har rundt den i dag, fører kanskje til luksus i framtiden.

Det viktigste av alt, noe som er generelt for livet, er å ikke sammenligne seg med andre. Her er jeg ikke flink selv, men det er noe jeg jobber med. Å tenke at luksus er noe du skaper for deg selv, gir deg den luksusen du har råd til i hverdagen. Tid for deg selv, tid med venner, en time yoga på treningssenteret eller et annet avbrekk i en hektisk hverdag. Logg av slik at du kan være pålogget i din egen luksus. Og ikke minst - har du muligheten til å skape luksus for andre, som ikke har muligheten selv, se luksusen i å kunne hjelpe. 

Hva er luksus for DEG? 

 

https://www.linkedin.com/grp/post/100689-6032883417136316416
http://www.knoll.com/product/barcelona-chair%3Fsection=Design
http://www.louispoulsen.com/no/produkter/indoor/bord/ph-32-bord.aspx
http://www.fremforsk.dk/en/articles/show-article/?AjrDcmntId=158
http://us.louisvuitton.com/eng-us/homepage